
Daar zitten we dan met z’n allen…verplicht thuis. Nauwelijk nog sociale contacten, geen collega’s of studiegenoten om je heen. Je wordt helemaal uit je dagelijkse routine gehaald terwijl het leven eigenlijk gewoon doorgaat. Waarschijnlijk komen de muren al op je af en ben je er helemaal klaar mee. Maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we zullen er het beste van moeten maken.
Vandaar dat ik vandaag besloten heb om enkele tips m.b.t thuis studeren met jullie te delen.
- Bepaal je eigen tempo
- Zorg voor voldoende afwisseling
- Zet je telefoon uit
- Neem voldoende pauzes
- Geef jezelf een beloning
- Blijf herhalen
- Zorg voor de juiste temperatuur
- Zorg voor voldoende licht
- Dagschema aanhouden
- Samenvattingen maken
Tip 1: bepaal je eigen tempo
Ben je bekend met het gezegde “hardlopers zijn doodlopers”? Oftewel: wie te snel begint haalt het einde misschien niet. Daarmee bedoel ik dat het goed is om je eigen tempo te bepalen. Natuurlijk heb je waarschijnlijk deadlines, bepaalde momenten waarop iets af moet zijn, moet worden ingeleverd etc. Maar het is van belang dat je echt studeert op je eigen tempo en dit ook vasthoudt. Je zult zien dat je hierdoor makkelijker studeert, kennis beter blijft hangen en het je allemaal wat beter afgaat.
Tip 2: zorg voor voldoende afwisseling
Hoe je het ook wendt of keert thuisstudie is nu eenmaal anders dan klassikaal studeren. Waar je wellicht normaal gewend bent om x-uur achter elkaar les te hebben, heb je nu de luxe om je studietijd zelf in te richten. Wat mij enorm helpt is het afwisselen van studeren met andere dingen. Het is namelijk bewezen dat je hersenen op een gegeven moment de nieuwe indrukken (kennis) niet meer goed verwerken. Ik heb dan ook gemerkt dat het voor mij prettig is wanneer ik na een uurtje of 2 even een korte wandeling maak, kleine boodschappen ga doen, even rustig een kopje koffie/thee maak/drink. Meestal heb ik na zo’n kleine onderbreking nieuwe energie en pak ik het studeren weer beter op.
Tip 3: zet je telefoon uit
Zeg eens eerlijk…hoe vaak per dag kijk je bewust/onbewust op je telefoon? Ons hele leven speelt zich tegenwoordig af op/in onze telefoons. Hoewel dit niet perse slecht is (de tijden zijn nu eenmaal veranderd) hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen dat studeren en continue bezig zijn met je telefoon geen goede combinatie is. Mijn tip is dan ook heel simpel: zet je telefoon gewoon uit of stil tijdens het studeren.
Tip 4: neem voldoende pauzes
Aan een stuk door studeren lijkt misschien heel zinvol en effectief maar niets is minder waar. Informatie wordt steeds minder goed opgenomen en je hersenen raken steeds meer overbelast en uitgeput. Daarom is het nemen van voldoende pauzes erg belangrijk. Natuurlijk heb ik niet over pauzes van een uur maar gewoon korte pauzes van maximaal 15 minuutjes. Lees tip 2 nog maar eens door wat je zoals kunt doen tijdens deze korte pauzes.

Tip 5: geef jezelf een beloning
Je hebt net lekker 2 uurtjes gestudeerd, in je eigen tempo terwijl je telefoon uit stond. Dan is het nu tijd voor een beloning. Voor de telefoonverslaafde onder ons betekent dit misschien even een kwartiertje je social media afgaan, voor de andere misschien een lekker stuk gebak of eventjes een half uurtje netflixen. Wat je doet maakt niet zoveel uit zolang jij jezelf maar beloont voor het feit dat je weer lekker met je studie bezig was. Waarom? Je hersenen zullen het stofje dopamine aanmaken (het geluksstofje) en op den duur zullen je hersenen studeren associëren met iets heel fijns en positiefs.
Tip 6: blijf herhalen
De kracht van herhalen. Hoe vaker je iets doet hoe beter het je af zal gaan. Ongeacht of we het nu hebben over sporten, werken of studeren. Blijf herhalen. Zeker wanneer het een onderwerp is dat wat lastiger is. Wanneer je iets voor de 2e keer leest zal het beter blijven hangen en verwerk je de informatie net wat makkelijker. Op den duur zul je merken dat de meest belangrijke onderdelen behouden blijven en de niet essentiële informatie meer naar de achtergrond verdwijnt.
Tip 7: zorg voor de juiste temperatuur
Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur hebt op je studieplek. Te koud is niet prettig voor jezelf maar een te hoge temperatuur blijkt niet effectief. De ideale temperatuur om te studeren blijkt 18 graden te zijn. Hoewel dit natuurlijk per persoon kan verschillen.
Tip 8: zorg voor voldoende licht
Er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar het effect van daglicht en kunstlicht. Het zal geen verrassing zijn dat daglicht beter voor je is, maar waarom is dat? Kunstlicht zorgt er namelijk voor dat je sneller moe wordt, slaperig en sneller gestrest. Dus probeer er altijd voor te zorgen dat je ergens studeert met voldoende daglicht.
Tip 9: dagschema aanhouden
Zorg voor een vast ritme en schema. Om te bepalen welke taken belangrijk zijn en/of prioriteit hebben kun je het Schema van Eisenhower gebruiken. Het model van Eisenhower is een veelgebruikt model op het gebied van tijdmanagement. Het gaat je helpen om de balans te vinden tussen urgentie en belangrijkheid waardoor je makkelijker de juiste prioriteiten kunt stellen.
Tip 10: samenvattingen maken
Zorg ervoor dat je na ieder blok/onderdeel een samenvatting maakt. Waarom? Omdat je op deze manier hoofdzaken van bijzaken gaat scheiden. Daarnaast zul je merken dat je makkelijker verbanden legt. Het maken van samenvattingen is tot zekere hoogte ook een vorm van herhaling. Let er wel op dat je kort en bondig blijft, hoofdzaken in je eigen woorden beschrijft en alles in een logische volgorde zet.