
Het kiezen van (de juiste) een opleiding kan verdomd moeilijk zijn. Toch zijn er manieren om het wat makkelijker voor jezelf te maken. In deze blog zullen we enkele inzichten en tips met je delen zodat je hopelijk kun je na het lezen van de blog makkelijker de juiste keuze maken.
Om te beginnen kun je jezelf altijd een aantal vragen stellen voordat je een definitieve keuze maakt voor een nieuwe opleiding of studie.
1: Waar ligt je passie? Stel jezelf eens de vraag wat je nu echt leuk vindt, waar loop jij warm voor? Zijn er al dingen in je dagelijks leven waar je nu al mee bezig bent en die misschien interessant genoeg zijn voor een studie? Ongetwijfeld heb je nu al een aantal ideeën die je meteen te binnen schieten. Begin hier eens mee. Zo heb je in ieder geval een startpunt. Vergeet alleen niet dat passie alleen niet voldoende is. Er komt wel nog wat meer bij kijken.
2: Hoe tijdsintensief is de opleiding/studie? Stel jezelf eens de vraag hoeveel tijd je kwijt bent met je mogelijke studie. Past dit in je huidige leven? Heb je wel genoeg beschikbare tijd? Heeft het invloed op je sociale leven? Ben je bereid om dingen op te offeren? Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste balans in je leven hebt. Waarschijnlijk zul je na het beantwoorden van deze vraag al tot de conclusie komen dat sommige opleidingen/studies afvallen.
3: Beschik je over het juiste niveau? Natuurlijk is het goed om ambitieus te zijn maar onderschat een nieuwe opleiding niet. Tegelijkertijd moet je waken dat je jezelf niet overschat. Je weet waarschijnlijk wel wat jouw niveau is en waar jouw grens ligt. Schaam je us vooral niet als je denkt dat die ene opleiding te hoog gegrepen is. Studeren en jezelf ontwikkelen moet ook leuk en inspirerend blijven. Je maakt het jezelf misschien onnodig moeilijk om voor een master studie te gaan als je opleidingsniveau MBO is. (natuurlijk zul je in deze situatie eerst een HBO-opleiding moeten afronden maar het gaat om het idee).
4: Zit er toekomst in? Tot slot kun je jezelf afvragen of de studie/opleiding die je overweegt wel toekomstbestendig is. Een flink aantal beroepen zullen in de toekomst uitbesteed worden, overbodig zijn etc. Denk vooral aan de hoge mate van digitalisering, robotisering en automatisering. Alles leuk en aardig maar je wilt niet 4 jaar studeren om vervolgens tot de conclusie te komen dat er helemaal geen werk te vinden is in deze sector.